Moguće veće kamate

Bez autora
Oct 17 2011

Privrednici u Crnoj Gori nijesu zadovojni kereditiranjem preduzeća i visinom kamatnih stopa. Iz Unije poslodavaca kažu da ih je obeshrabrilo i to što su pojedine banke najavile i moguće povećanje kamatnih stopa. Na sastanku predstavnika Centralne banke, Ministarstva finansija, Udruženja banaka i Unije poslodavaca, o mogućnostima bankarske podrške preduzetnicima, bankari su saopštili da je, moguće povećanje kamatnih stopa posljedica povećane globalne, a ne krize u Crnoj Gori. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Udruženja banaka privrednici su ponovili da traže jednostavnije i brže pristupe kreditima, kao i niže kamatne stope. Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović kaže da nije ohrabren onim što najavljuju bankari. Bankari su najavili da se može očekivati, pa čak i sljedeće godine povećanje kamatnih stopa. Privrednici su do avgusta ove godine, u odnosu na decembar prošle, kreditirani 175 miliona eura manje.

Moguće veće kamatePrivrednici u Crnoj Gori nijesu zadovojni kereditiranjem preduzeća i visinom kamatnih stopa.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović kaže da ih je obeshrabrilo i to što su pojedine banke najavile i moguće povećanje kamatnih stopa.

Na sastanku predstavnika Centralne banke, Ministarstva finansija, Udruženja banaka i Unije poslodavaca, o mogućnostima bankarske podrške preduzetnicima, bankari su saopštili da je, moguće povećanje kamatnih stopa posljedica povećane globalne, a ne krize u Crnoj Gori.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Udruženja banaka privrednici su ponovili da traže jednostavnije i brže pristupe kreditima, kao i niže kamatne stope. Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović kaže da nije ohrabren onim što najavljuju bankari.

"Bankari su najavili da možemo očekivati, pa čak i sljedeće godine povećanje kamatnih stopa."

Predstavnik Unije poslodavaca Dragiša Boričić podsjeto je da su privrednici do avgusta ove godine, u odnosu na decembar prošle, kreditirani 175 miliona eura manje.

Predsjednik Udruženja banaka Esad Zaimović saglasan je da su kamatne stope u Crnoj Gori relativno visoke, za privredu iznose 9,7 odsto i veće su od prosječnih u regionu. Zaimović, je takođe objasnio što je razloge mogućeg povećanja kamatnih stopa:

"Očekivanja da će kamatna stopa porasti u narednom periodu u vezi su sa mogućom eskalacijom krize u EU. Za sada se ta situacija nije prelila na Crnu Goru i nije uticala na povećanje kamatnih stopa, ali kao odgovorne ličnosti smo bili u obavezi da prognoziramo šta će se desiti ukoliko dođe do eskalacije krize. Za sada ne možemo reći koliko će i kada će biti to povećanje."

Ministar finansija Milorad Katnić podsjetio je da je Crna Gora sa EIB-om imala dobru saradnju u prošlosti kroz realizaciju nekoliko projekata. Katnić kaze da će Vlada razmotriti i mogućnost da sa Evropskom investicionom bankom zaključi povoljne aranžmane.

Bankari takođe smatraju da u Crnoj Gori ne možemo očekivati proteste slične onima pod sloganom Okupirajmo Vol strit u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar finansija Milorad Katnić kaže da ni protesti u drugim državama nijesu pomogli stabilizaciji, otvaranju radnih mjesta i povećanju zarada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik